BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 10, 2010

Tips dari Pink Vintage

Salam..
alhamdulillah di pagi yg hening ni Allah beri kesihatan pada saya untuk terus berkarya.. sy amat bersyukur atas segala kurniaan yg diberi..

sebelum sy bebel dgn lebih panjang tak tentu hala..baik beri amaran sikit. entry ni agak PANJANG dan BOSAN...bole la skip entry ni pada sapa2 yg bosan nk dengar pasal tips ni.. lepas ni entry yg ada tips sy akan letak label tips..bole la kalian cari kat kategori label "tips".. sebab bila saya keep receiving email menanyakan pasal tip ni sy mcm ingat2 lupa..pastu mcm tak termampu nak balas utk semua org.. nnti tak balas tak syok.bila blas..kejap2 tertinggal beberapa tips..kat org ni pjg kat org ni pulak pendek kat org ni tak reply langsung.. jadiiiii...lepas ni klw sapa2 tanya bole la sy dgn sukacitanya cakap "sila rujuk pada kategori bernama TIPS".. hehehe bijak2..

sy takda entry FA harini sbb harini sy bz dgn segala aktiviti termasuklah membeli buku anak dan menyambut hari ibu bersama keluarga termasuk kakak2 dan adik2 serta segala ipar yg ada.. tapi sy baru siap gesso FA utk membe ayu cozy cottage..insyaAllah esk siap.. sabo  ye ayu.. jap gi lepas bebel ni sy sambung buat la..tak tipu ni..

sebelum sy bebel dgn lebih lanjut lagi ..sy nak tegaskan kat sini.. secara jujur sy tak hebat. apatah lagi nak dijadikan sebagai rujukan... sy tak rasa pun tulisan dan roses sy comey dan bergaya tapi apa yg mampu sy buat adalah berkongsi segala tips berdasarkan pengalaman sy sendiri.. klw korang nak tau sy pernah complain kat en zahir sy benci la buat wording ni ..susah.. fedap.. hehe.. tp en zahir mmg sabar orgnya.. sebenarnya sy asyik promote aunty nora..sbb sy belajar roses dgn aunty nora..tapi dgn en zahir sy belajar hydrangea dan daisy..mmg best.. terutama tips utk hydrangea..en zahir pun baik. korang tanya la apa saja mesti dia jawab.dua2 sifu sy mmg sy sayang.mesti best antara ter-best..

ok..begitu panjang sekali mukaddimah entry ini..mari kita teruskan kuliah pagi ini..


TIPS buat background:
1. klw guna MDF board mesti la sealer dulu..klw tak paint serap begitu hebat sekali dan anda bukan sahaja bazir paint yg mahal tu tapi juga outcome tak comey ye

2. gesso.. gesso amat penting..pi wikipedia/google search utk maklumat lebih lanjut..dia beri kekuatan pada bahan kita nak paint tu..nnti tak mudah terkopek .dan akan akan tgk hasil lepas gesso akan lebih cunnnn ..syaratnye kene la sand paper lepas tu..kasi licin balik.. sy akan gesso smpi jadi putih melepak mcm opera cina..sbbnya nnti paint yg sy nak letak atas tu biarla dia betul2 kaler sebenar.tak la kaler paint tu jadi mix kale MDF + paint..

3. basecoat dgn acrylic paint sekurang2nya 3 lapisan..jgn terus lukis atas gesso..nnti cat serap dlm gesso nampak sungguh tak anggun.. tak caya pi try tengok.. jgn lupa sand paper setiap lapisan..tapi igt..JANGAN sand paper lepas last coat..klw tak dia jadi licin susah nak buat stroke roses..pastu jgn kedekut nak paint dgn acrylic paint wlwpun bacrground dh sama dgn gesso..sbb fungsi gesso as a primer.. bukan sebagai finishing.. roses atas acrylic lebey comey dari atas gesso.. tak caya??? pi try tgkkkkk

4. pastu buat la apa nak buat.. belang2 ke. apa ke..belang2 ni sila la beli masking tape ye. beli la apa brand pun.. apa size yg korang suke..klw size yg nak tu takda.. pandai2 la ukur dan ptong.. tak pun cut secara random..klw takda masking tape bole la free hand lukis ... haha..baru tau susah.. tu pun masih ada complaint harga sy mahal..adeh..susah hati betul la.. cuba buat tgk..susah ke senang? leceh ke tak? tp syarat kene buat betul2.. tak leh skip2 step..  dulu sy comel (perasan!!)..skrg comot. ..hubby sy cakap skrg ni muka pun kadang2 ada cat.. baju pun kene cat.. pastu asyik kurang tido.. kesian sy.. sy tak minta lebih.. cuma hargailah usaha saya.sy buat dgn penuh kasih sayang ni..sy tak pernah terlintas "buat cincai2 la..nak jual je"..malah sy selalu cakap.."nak jual ni..kene buat betul2..".. mahal sgt ke? sy rasa dh cukup bebaloi dgn usaha sy..malah usaha sy lebih mahal dari harga tu tau.. korang kerja berapa kena bayar sejam?? sy tak berkira mcmtu pun. dulu sy kerja kat Intel dapat bayaran lumayan (tipu) ..skrg?? FA ni 100% pendapatan saya.. .. kesian sy.. :'( sy simpati dgn diri sendiri bila ada yg kata sy jual mahal..

ok la..mari kita ber-Tips...emosi la pulak .. abaikan....


TIPS utk hand lettering/wording
1. guna berus yg bagus.. kat sini 3 brand dari pengalaman sy sgt bagus.. yg lain sume tipu belaka.. Ashley, Loew Cornel (ni yg paling mahal ni) dan jugak Daler Rowney..

2. size berus mesti la sesuai dgn tulisan.. contoh klw buat khat jawi tu guna size berus yg amat comel bahagian tip dia mesti la tak releven kan.. jadi guna la apa2 yg sesuai.. sy tak da specific berus..sy guna apa yg ada. kadang2 size 0, kdg2 2/0, kdg2 3/0, kadang 6/0 ..lepas ni sy nk beli 10/0 utk finest wording..

3. mesti pegang calligraphy. pegang berus menegak.. dan mesti selesa..WAJIB selesa..klw tak tangan bergegar tulisan akan menggigil jgk..

4. paint masih basah.. klw kering susah nak glide berus dgn baik

5. berus tak berkumpul/blot dgn paint..rajin2 la cuci berus.. tambah2 klw buat bawah kipas angin.. sapa2 belajar FA dgn sy tau je la mcmna sbb korang mmg buat betul2 bawah kipas.. maap lerr ekon takda..sapa2 nak sponsor bole la..sila2..

6. pilih kaler yg senang nak buat..utk beginner buat la kaler itam @ gelap2.. paling di suggest pigment kaler..sebab?? pigment kaler ni dia likat dan pekat..sekali lapis dh cukup..klw takda guna je black/darkbrown/dark blue dan seangkatan dengannya.. p/s: kak jun.. mcmna pengalaman guna pigment kaler??? best tak?? ada beza tak dgn acrylic biasa??

7. klw terpaksa buat dua lapisan @ lebih..tgu lapisan sebelum tu kering dulu sebelum balas kali kedua @ ketiga..

8.. jgn lupa sediakan cotton bud..sy guna anak sy punya masa dia baby dulu..kecik je bud dia.. mesti ada yg tanya ni "nak buat tulisan pun kene korek telinga gak ke?? " jgn salah paham ye..ini penting utk touch up..seriously sy pun ada guna terutamanya bila liner brush sy buat perangai yg tak berkenan di mata.. (skrg ni liner brush sy dh spoiled lagi..wlwpun sy jg dgn penuh kasih sayang namun ajal dia dh sampai.. Huhu) .. sy basahkan cotton bud tu pastu touch up.. jgn guna byk kali ye.. part ni tak bole nak kedekut cotton bud..sbb selalunya sekali touch up sekali guna.. klw tak paint yg lekat kat cotton bud tu bole kene kat tempat lain klw kita gunakan dia utk kali ke-dua..

9. oh ye.. mcmna sy buat tulisan tu?? sy print la tulisan tu ikut kesukaan hati sy ..dan sy trace guna graphite paper... pastu baru paint dgn acrylic paint..

TIPS untuk roses:
1. blending mesti bagus ye.. sebenarnya apa2 kaler pn kita guna akan jadi elok klw blending kita elok.. roses cantik bukan sebab kaler..kalau guna kaler paling mahal sekali pun tapi blending tak comey.hasil tetap tak menawan.. jadi baiki blending tu ye

2. sy biasa guna beberapa kaler..tipu la klw sy guna satu kaler.. sy suka buat triple loading..guna 3 kaler terus.. ganas nih!!!.. sy HANYA guna dari brand folkart, americana dan jo sonja..tapi mostly mmg jo sonja la.. wlwpun dia aga pricey tapi sy sukakan pigment dia.. klw bole beli siri 1..siri 2 dia mcm transparent sikit.. mcm susah nak buat roses utk sy yg tak cekap ni. klw dh cekap muley la.. guna la apa kaler pun..kene try and error..sy dh berhabis byk duit beli acrylic paint ni..tak caya pi tanya RAZNA.. dia ada bukti kaler2 yg saya beli..craft haven pun sama..sy beli online lagi..dh la setiap kali beli kene shipping+handling cost RM20 plus..  byk tau.. mcm2 tau.. tu pun korang masih berkira2 harga FA sy..mahal la. ape la.. tak aci la korang ni.. ish2.. sedey tau.!!!  sob sob..  :'(

3. stroke asas WAJIB comey ye..sy ada baca buku pricilla hauser klw tak silap (karang kene saman pulak kasi kenyataan palsu). dia kata lebih kurang mcmni la.. "jgn harap roses akan cantik klw basic stroke masih huduh.." tipu la.. dia tak cakap kasar mcmni..tapi sy tambah garam dan gula masa bercerita..kasi gerun sikit.. ada gerun??? mesti ni... jd klw korang buat basic stroke tak jadi2.. jgn la nak short cut terus belajar roses. roses perlukan kesabaran .. mesti SABAR. mesti teliti mesti beri sepenuh perhatian..

4. pergi la kelas2 mana2 utk belajar stroke klw rasa mcm susah nak belajar melalui buku..tapi seriously korang bole godek2 kat youtube dan try betul2 ikut buku.. ni pada sesiapa yg mmg tak bole nk berguru sbbkan kedudukan geografi yg tak stategik ..hehe..(nizie..cepat terasa..hehe)

5. last but not least.. mesti pegang calligraphy jugak..selesa adalah WAJIB.. klw tak susah nak gerakkan berus tu..

6. eh tadi kata last.. ada lagi tips rupanya.. ok.. mesti guna berus yg berkualiti.. 3 brand tadi tu.. cik Ashley, encik Daler Rowney dan mr Loew Cornell..(ni mesti nama org ni yg cipta berus ni)..semua size standart sy guna 3/8 .. tak kira roses kecik ke besar.. klw kecik sy  krangkan pressure dia..klw besar sy press kuat sikit.. klw rasa susah, guna 1/2 tuk size roses yg besar ye..

klw kat Craft Haven ada brand Loew Cornell.. klw Art Friend ada brand Daler Rowney dan Ashley.. sy guna Daler Rowney dan Loew Cornell.. tp mostly Daler Rowney sebab dia murah bykkkkkkk... tlg jgn tanya saya apa lokasi Art Friend ye..sy tak mahir guna jalan di KL.. tanya org lain.. dulu masa pi sekali guna GPS.. utk online sy tak tau Art Friend ada perkhidmatan tu ke tak..  Craft Haven mcm biasa guna online shop.. bole la pi email diorg kat sini: getcrafty@craft-haven.com




Kaler2 yg sy guna (jgn tanya dh lepas ni..penat nak jawab..klw 10 org tanya dlm sehari mau pengsan nih.. )
A- americana
J - Jo Sonja
F - Folkart

Roses - Burgundy(J), berry wine(F), Plum Pink (J), Rose Pink(J), Rose Pink (F), Rose Garden (F), Rose Gold (J), Petal Pink (A), Burgundy Wine (A) .

utk kaler cerah tu korang tibai je la... white ke, warm white ke, buttermilk ke, light buttermilk ke.. tak kira apa brand la..asalkan kaler cerah sama family dgn putih dan cream..

Daun - Pine green (J), Moss Green (J), Hookers Green (J), Sap Green (J), Antique Green (J), Hauser light green (A), Hauser medium green (A), Hauser dark green (A), Moss Green (A),  Basil (F), Avocado (F), Yellow Green (J), Olive Green (J)

just tibai2 je mana2 nak guna..sy tak suka guna satu kaler..sbb tu jgn tanya sy nak kaler daun sama dgn org sekian2.. sy tak bole nak trace kaler apa sy guna.. sy ikut mood dan keadaan background..kadang2 hentam je..hehehe..asalkan satu dark satu light..

TIPS TERAKHIR: mesti la hormat sifu anda.. ini mmg sy praktikkan masa belajar lagi. sy amat hargai guru sy.. keberkatan ilmu tu sangat penting.. kehidupan tanpa keberkatan sungguh tidak sempurna.. belajar FA juga merupakan ilmu..

Sebenarnya semua ilmu ni datang dari Allah..jadi jgn la kedekut nak share..jgn takut nk share takut org lain lebih hebat dari kita..ilmu ni makin kita share makin berkembang..dia bukan macam nasik dalam guni..bila makan dia jadi makin sikit tapi dia umpama production susu ibu.. makin dikeluarkan susu tu, makin banyak susu yg akan dihasilkan..sy ni seorg yg tegar menyusu anak ye..breastfeeding pro ni..  oppps.. dah keluar topic la..hehe

ingatlah.. klw Allah nak tarik ilmu kita bukan susah..  dgn sekelip mata je.. jgn la kita rasa bangga dgn ilmu yg kita ada.tiada manusia yg berhak terhadap sifat ini.. kerana itu bukan sifat yg seharusnya ada pada manusia.. jgn la rasa kita ni hebat..sehebat2 kita ada yg lebih hebat dari kita.. klw kita pegang dgn benda ni..insyaAllah takda istilah tergugat dlm kamus hidup ini.. jgn la kita saling tuduh menuduh sesama sendiri..sebab kadang kala Allah beri ilham kepada hamba2nya dlm bentuk yg seakan2  (sy masih igt kata2 seseorg)..lagipun kat dunia ni kita saling mengilham dan diilhami. jgn la rasa menyesal berkongsi.. jgn rasa rugi mencurah ilmu pada org lain.. memberi ilmu ni sama la umpama memberi sedekah jariah.. selagi ilmu tu dipakai oleh org tersebut..selagi tu pahala mengalir..selagi org yg kita ajar tu ajar pulak org lain dan org lain tu amalkan .. kita tetap dapat saham pahala tu.. mcm air paip mengalir.. jadi masih rasa rugi?????

jadi sy salute pada org mcm En Zahir, aunty nora etc.. bila kita charge bukan maknanya kita tak ikhlas beri ilmu..tapi atas masa yg diperuntukkan dan usaha kita mengajar.. tapi ilmu tu tetap ikhlas kan.. ??? tak berbaloi ke bayaran tu jika nak dibandingkan dgn ilmu yg anda dapat?? berbaloi2 tau

lagi satu .. klw la kita ni kenalan rapat, saudara mara, adik beradik ke.. tapi bila belajar tu kene la professional.. jgn la nak free je.. bayarlah pada kadar yg sepatutnya sepertimana org lain (alhamdulillah sy takda pengalaman org berkira nk bayar ni.. semua yg belajar dgn sy semuanya ok2 belaka..sy sukaaaaa).. dulu Saidina Ummar masa memerintah memberi hukuman yg sama pada semua org termasuk anak dia yg ketika itu masih kecil dan memakan buah epal yg bukan miliknya..

igt.. tips terakhir..klw guru anda redha dgn anda.insyaAllah ilmu tu pun akan ada keberkatannya..jgn la berkira ye.. sy klw aunty nora charge sikit even lebih 30minit dia amik bayaran..sy dgn rela hati bayar.tak pernah sikit pun mengungkit dan rasa benci di hati.. sbb sy tau yg sy perlukan ilmu dia .. sy tak bole kutuk2 dia.. sy perlukan keredhaan guru sy..
eh ..tipu la..kadang2 terkutuk tapi bukan aunty nora la..guru2 yg lain yg sy tak berapa suka cara dia ajar.. (sbb tu markah teruk subjek tu..huhu)..cuma lepas sedar sy istighfar byk2..insaf2.. hari2 sy doa ampunkan dosa ibu bapa, ahli keluarga, suami, anak, guru2 (termasuk pensyarah la tu) dan seluruh umat islam..

kenapa sy cakap pasal ni ye? entah la..sbb saya tau suatu hari nanti pasti sy akan alami situasi begini..kdg2 kita tak sanggup nak cakap pada kenalan rapat.. sy doa2 moga sy tak ketemu dgn manusia begini..

12 comments:

ida said...

Salam Ira..kagum dgn anda..akak pon berpendapat begitu..ilmu itu perlu dikongsi, seperti sedekah InsyaAllah keberkatan akan kita perolehi..syabas dik..

rafidah said...

Assalamualaikum Ira..terharu akk baca n3 ira ni..Akk dpt rasa Ira betul2 tulis dari hati..Akk doakan Ira mendpt keberkatan dr Allah.

TQVVVVVM for the tips. Baik betul hati Ira nak kongsi ilmu yg ada..You're rite..ilmu yg dikongsi sekali2 tidak akn berkurangan...

ira said...

salam rafidah, ida..thx ye.. tak perlu la kagum dgn sy sbb sy pn tak sempurna :)

sy cuma kongsi based on pengalaman..mgkin ada teknik yg lebih baik..tapi sy tak jumpa lagi :)

rafidah said...

nak tanya Ira, kita blajar buat brush strokes atas apa yg elok ye, atas drawing paper ke, atau atas poster boards, ke atau guna benda lain?

norlizahassan said...

Salam Ira ..semuga Allah membalas kebaikan ilmu yang Ira sampaikan..Kak Iz suke...good luck..

Syila Azura said...

salam ira.

saya lg.. :> nak tanya graphite paper tu same ngan kertas karbon ke? kalau bukan nak beli kat mane? lepas tu pigment kaler tu plak nak beli kat mane.. tak jumpe pun kat marcraf ke zahir ke.. lg satu berus utk wording tu berus yg kecik biasa ke atau pakai brush liner...

ira said...

haha..takpe..
graphite paper tu lain dr carbon..klw carbon paper tak bole padam..graphite paper bole padam..dia tak jual kat stationary biasa..dia jual kat kedai craft mcm craft haven, multifilla dan art friend..tapi semua kat belah2 KL la..

berus utk wording sy guna liner brush..size? bergantung kpd details brush.. klw mcm jawi besar sikit berbanding tulisan rumi..klw size besar pn guna berus yg lain jugak..

ira said...

rafidah: sorry sy tak perasan lgsung message ni.harap tak terlambat utk reply
utk belajr stoke atas permukaan apa pn takpa..sy dulu guna A4 paper @ drawing paper je..tapi klw nak guna atas plastic mcm ohp punya tu pn takpe..ikut yg mana selesa

Syila Azura said...

owh.. online takde jual ye... kalau saya nak beli ngan ira bleh ke? bile2 ira g beli la lebih sket.. hargenye nye kire sekeping sekeping ke sepeket..

ira said...

sy tak jual..rsnya bole email craft haven..email dia bole pi website dia..rsnya sy dh letak kat blog email craft haven tu..
RM15 sepeket.. sy ada sekeping je pn.sekeping yg hitam, sekeping yg kaler cerah..

Syila Azura said...

salam ira, saya ada jumpe kat creative cottage, rasenye en zahir pun, tp die tulis kat situ transfer paper, rm5 sekeping.. Kalau beli sekeping je boleh pakai bbyk kali ye..

ira said...

betul la tu :)