BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, February 1, 2010

selangkah ke dunia Decoupage

saya rasa ramai yang sedia maklum dengan dekorasi decoupage. nak pronounce kene sebut "dekopaj" . menurut definisi yang saya perolehi hasil dari google:


decoupage, d├ęcoupage

1. the art or technique of cutting out pictures or designs from paper or other material and applying them to a surface.
2. the work produced.

decoupage menjadi sebahagian dari aktiviti rutin saya kini setelah bosan dan penat berbelanja di kedai2 english cottage yang agak mahal. saya juga paham mengapa mereka terpaksa mark up tinggi. barang2 diambil disekitar KL. perjalanan dari KL ke utara bukan singkat. tapi pada masa yang sama saya tak bole nak teruskan membeli. masa membeli tu terlintas di hati saya. kalau la saya bole buat sendiri kan jimat. 

dari sini la bermula aktiviti mencari di manakah saya patut mula.. tapi oleh kerana sy ni malas terlebih rajin, saya tak buat apa2 pun. waktu tu pulak kerja di office bertimbun, jadi minat dilupakan sebentar. hingga la kakak hantar blog affeen 

saya amat kagum.. wahhhhhhhh..hebatnya dia.. tu la pertama kali terlintas di hati bila tengok hasil kerja tangan affeen. dalam hati waktu tu memang terlintas yang saya tak mampu nak buat macam ni. pada sangkaan saya semua tu lukisan. oleh kerana saya ni tak berbakat dalam bidang seni lukis, memang takda harapan la.. hari2 saya tengok website tu. terlintas nak email kepada empunya blog. waktu tu la saya tau yang ada sebahagian decoupage ada sebahagian folkart. klw folkart maknanya hand painting.. 

bermula dari saat itu, saya order decoupage kit dan tissue decoupage dari affeen. affeen ni memang baik orangnya. tak kedekut ilmu. sudi berkongsi ilmu decoupage dengan saya. saya masih simpan email tu. memang akan simpan sampai bila2. antara email yang di hantar adalah seperti kat bawah ni:

Assalamualaikum Ira..

OK,pasal nak belajar tu ,insyaallah mana yg boleh saya ajarkan setakat
yg saya tahu dr kelas yg saya join dan pengalaman boleh aje..

kalau baru nak mula ,saya rekemen beli kit C atau D.
Ada white gesso,sealer,varnish,acrylic paint (nak buat based color
atau shading ke,,putih je boring pulak kan) & varnish sponge.
Tinggal brush je kena beli sendiri,boleh dpt kat mana2 kedai
stationary,pasaraya ..beli yg nylon punya,brush dia bulu mcm plastik
warna orange..saya tak masuk dlm set sebab panjang ,susah nak packing
tgh survey2 kalau dpt jenis pendek,then boleh masuk dlm kit sekali..

Lagi satu sponge,guna je yg utk basuh pinggan ,tapi yg barulah ye..

C & D ,beza pada warna,nak pink atau olive green..ikut org..

OK,ni cara2 nak buat decoupage ye..


a-sapu sealer/glue dulu atas permukaan yg kita nak buat dgn brush (kaca ke,kayu
ke, tin ke.....)..biar kering (utk pastikan gesso lekat kuat,tak mudah
terkopek nanti)

b-tekan2kan gesso /paint putih/paint kaler atas base guna
sponge..(ada org spray kaler tapi saya tak suka sgt sebab nampak licin
je..unless brg besar mcm perabot than no choice)kalau dap kan gesso
guna sponge,permukaan nampak menggerurtu sikit tapi itulah seninya..

c-step b tu buat few lapisan nipis2....baru rata dan tebal..nampak cantik..
Itu sebab prinsip saya buat decoupage ni kena kedekut(buat nipis2)
tapi kena rajin sebab buat byk lapisan baru cantik dan rata..


d-tampalkan tisu yg dah dipotong (ambik 1 drp 3 lapisan tisu tu-yg ada
pattern,lagi 2 putih tu buang).

.sapu sealer dulu (jgn byk sgt nanti senang koyak),letak tisu,sapu pelan2
guna berus nylon arah keluar..(saya prefer brush ni..lembut )..biar kering..

sapu 1 lapisan sealer atas tisu dan seluruh permukaan bahan,nipis 2 je..
(lapisan pelindung)

f-kering..sapu varnish (guna varnish sponge ).biar kering..sapu
lagi..
ulang beberapa
kali sampai puas hati dgn kekilatannya..
Saya rekemen varnish sponge ni sebab hasilnya nanti licin je,kalau
guna brush,silap2 nampak garis kesan bulu brush tu..


nak senang ..setiap step..guna hair dryer..cepat sikit..






alhamdulillah, hasil dari tunjuk ajar affeen saya berjaya membuat hasil decoupage pertama:






ketiga-tiga bekas di atas adalah hasil pertama decoupage saya. memang tak sempurna tapi saya gembira sangat dapat hasilkan decoupage. practice make perfect.. so sy kena keep practicing


selepas saya dah buat beberapa hasil decoupage, saya berkenalan pulak dengan kak iren . sampai sekarang saya still contact dengan kak iren. semuanya bermula bila saya tengah cari acrylic paint color soft pink. saya tertarik dengan pink ballet yang jual kat dalam blog kak iren. bermula dari sini la kami kerap kali bertukar2 email. kak iren jugak banyak tolong saya beli barang decoupage. maklum la, saya ni tinggal di utara.. memang susah sangat nak dapat bekalan acrylic, gesso, sealer. setakat ni ada 2 kedai yang saya jumpa di Penang island. dua2 tak tau apa tu sealer, retarder etc. acrylic paint pun takda lansung brand folkart, americana, jo sonja, multifilla etc.. tapi ada satu brand yang saya suka iaitu College dari Jerman. kualiti dia agak bagus, harga pun murah dan kuantiti lebih banyak. saya sukeeeeee sangat ... tapi limited colors la.. color basic je.. yang buat saya frust menonggeng sangat2 tu, kaler pink dengan soft blue takda.. huhu :(





3 comments:

Nurakmaniza said...

waaaa...best sgt..teringin jg nak buat hasil seni ni...n mmg sya stdy in art but management in art... hmmm, rugi rsanya kalau tak cuba..btw,hasil seni kakak smuanya cantik.. :)

fk kong said...

Semua jenis serviette pun boleh digunakan keh ? Mengapa dekut

azeana azmi said...

Ape blog kak ireen tu ek..sy nk bli btg tuk decoupage tp xtau nk bli kt mana